Bedrijfsafval; de start van Mirmakery

Naast Mirmakery heb ik ook ‘een gewone baan’. Een hele leuke ‘gewone baan’ welteverstaan, in de bouw- en vastgoedbranche. Mijn werkgever zette in 2018 circulariteit hoog op de agenda. Te beginnen met bewustwording binnen ons werkgebied. De uitnodiging voor een serie workshops verscheen in mijn agenda. “Circulair” was voor mij nieuw en op dat moment nog een containerbegrip.

Ruim je zooi op!
Rond die tijd was het ook opruimdag van ons kantoor in een bouwkeet op locatie. Er lag al een tijd een flinke stapel kort gebruikte bouwhekdoeken op de grond; op te ruimen “zooi”. Op de doeken stond informatie over een bouwproject en over nieuwbouwwoningen. Vrijwel nieuw, zij hadden hun doel gediend en dus zou de container de volgende halte zijn. Met mijn beginners-kennis van “circulariteit” i.c.m. vrijwel nieuwe doeken en mijn voorliefde voor het maken van tassen en werken met de naaimachine, dacht ik “Zou er naald en draad door heen kunnen…?”

Lang verhaal kort; de container werd overgeslagen en alle doeken belandden in mijn auto richting huis. Ik sta er al om bekend dat ik van alles mee naar huis sleep, dus je kunt je de blik op het gezicht van mijn man voorstellen toen de woonkamer vol lag met “zooi”.

Project nr. 1
Enkele weken later zou de eerste workshop plaatsvinden. Ik hou van een uitdaging en project nr. 1 ontstond; een circulaire tas van ons eigen afval voor al mijn 50 collega’s om uit te delen bij de eerste workshop over circulariteit. Het werd een succes! Iedere tas had een unieke print, tekst of kleurencombinatie. Ik krijg geregeld een update van de nieuwe eigenaren over hoe graag en vaak ze de tas gebruiken. Een flinke opsteker.

Les 1: Naast een full-time baan is er blijkbaar voldoende tijd voor extra projecten.
Les 2: Gewoon beginnen, de verbeterpunten melden zich vanzelf en leer je gaandeweg.
Les 3: Wat geeft dit een enorme voldoening en plezier! Dit smaakt naar méér.

Een grote indruk
Na de eerste workshop van het bureau Copper 8 (www.copper8.com), was ik eigenlijk gewoon van slag. Zo nu en dan over duurzaamheid praten is even wat anders dan de knetterharde cijfers en grafieken te zien. Met mijn pragmatische instelling waren er twee punten die vooral indruk maakten;

 • Al vroeg in het jaar heeft Nederland alle resources van Moeder Aarde verbruikt die de aarde in één jaar kan leveren. De rest van het jaar gebruiken wij haar reserves, die niet of nauwelijks worden aangevuld. De aarde teert in.
 • Binnen onze branche nemen wij besluiten die ons project, het proces of onze afnemers garanties geven, maar die ook bijvoorbeeld over-bevoorrading en dus afval als direct gevolg hebben. Met de beste intenties zijn wij onderdeel van het probleem.

Materiaal door een nieuwe bril bekeken
Sinds die tijd ben ik anders gaan kijken naar materiaal dat ik denk niet meer nodig te hebben, naar restmateriaal en naar afval. Hoe kan ik bijdragen aan het in de cirkel houden van afval en restmateriaal waardoor er minder nieuw en minder plastic opnieuw de cirkel in komt? Deze vraag heeft een nieuwe draai gegeven aan mijn bestaande passie van handwerk, ontwerpen en maken. Mirmakery is het resultaat.

Re-use, recycle en upcycle!

Mirmakery
Betaalbare, handgemaakte, unieke producten met een verhaal die een positieve (meer milieu vriendelijke) draai geven aan hoe én wat wij consumeren. Herkenbare producten van onverwachte materialen; uit de natuur, uit het tweedehands circuit of soms zelfs materialen die tot afval bestempeld worden.

Hergebruik is eigenlijk zó logisch én het levert verrassend mooie gebruiksvoorwerpen op. Voor jezelf én als cadeautje.

In ons huis heeft vrijwel elk item een verhaal. Het is zelden zomaar gekocht. Het is gemaakt door onszelf of door een bepaald (geliefd) persoon, is al jaren in de familie en heeft een facelift gehad, het is gekregen of tweedehands; wederom met een anekdote. Ik ben dol op verhalen.

Mijn wens is dat Mirmakery nieuwe verhalen creëert. Verhalen die jij omarmt en vol trots doorgeeft.

5 gedachten over “Bedrijfsafval; de start van Mirmakery

 1. Wauw Mirjam, wat bijzonder en mooi!
  Gaaf om op deze wijze zo creatief en expressief te zijn.
  Heel veel succes en veel plezier met je ontwerpen!

 2. Mirjam, mooie nieuwe website. Wat ben jij een bewonderenswaardig bezig bijtje! Echt mooie producten ook. Handig bovendien, en dan geven ze ook nog eens een goed gevoel!

  1. Dank je wel, Frank!
   Precies, daar gaat het om. Binnenkort weer afspreken!

 3. Hoi Mirjam,
  Wat een creativiteit en wat mooi gepresenteerd in deze website! Complimenten!

  1. Hoi Marijke, dank je wel!
   Lieve hemel…ik weet me even geen raad met al deze veren 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *